Ik sprak laatst iemand die werkloos thuis zat. Financieel zat er geen grote druk achter het vinden van een baan. Het doel was tot rust komen en weer gaan solliciteren. Ze had erg hard gewerkt dus dit moest een mooi moment zijn om bij te komen.Toch genoot ze niet van het uitrusten, niksen en doen wat ze leuk vindt.

Als ze niet de hele dag door nuttig was geweest voelde ze zich waardeloos.

We hadden het samen over wat nuttig zijn eigenlijk is. En dat het niksen en chillen juist heel nuttig is voor haar mentale welzijn. Én hoe je toch een tevreden gevoel krijgt over het niksen. Misschien door 1 nuttig ding te kiezen op een dag? En dat is dan gewoon goed en voldoende. Want soms moet je je hersenen weer trainen dat niksen fijn en nuttig is. Vooral als ze een lange tijd ‘aan’ hebben gestaan.

Wanneer ben jij tevreden over je vrije dag/weekend? Moet je die altijd vol hebben gepland met nuttige dingen? En als je die dingen hebt gedaan, kun je daarna niksen? Of zit het volgende ‘to-do-lijstje’ alweer in je hoofd?

Ik betrapte mezelf afgelopen maand op het onrustige gevoel van nuttig willen zijn.

We hadden beiden een piekdrukte op het werk. Kei leuk! Maar dat kwam ‘kei niet’ goed uit. Eind september zei ik tegen Tjerk: “als er nu een geschikt huis op Funda komt gaan we niet kijken hoor. Ik kan er nu geen drukte bij hebben”. En wat deden we een week later; een bod op een huis en op 21 december woonden we er al.

Tijdens dat geregel van het opleveren van ons oude huis, tekenen van het nieuwe, alles aansluiten, spullen kopen en verven gingen andere geplande dingen gewoon door. Zoals: voor Deen zorgen, werken, trouwerijen, verjaardagen, studie, baby’s werden geboren (niet bij ons hoor😉), administratie, kerst, oud & nieuw en de verjaardag van Deen. En als wij zijn verhuisd, blijven we niet tussen de dozen zitten. Neeee alles moet gelijk goed staan en geregeld worden. Onze nieuwe bank stond er bijvoorbeeld al vóór we officieel de sleutel hadden gekregen. Kalm an was er niet bij! Je zou kunnen zeggen dat ik last had van een dubbel D: een drukke dertiger ;).

Van rustig op de bank zitten werd ik heel onrustig.

Dan stroomden de to-do-lijstjes door mijn hoofd en na 30 seconden was ik weer iets “nuttigs” aan het doen. En als Tjerk en ik even samen vrij waren dan moest er gelijk van alles geregeld worden. Elk vrije uurtje moest ik van mezelf nuttig besteden. Gelukkig heb ik wat (zelf)kennis, dus ik was bewust van mijn ‘doordraaf gedrag’. Voor even is dat prima. Want even voor de duidelijkheid; dit is natuurlijk een maximaal luxeprobleem! Maar uiteindelijk kom je op een punt dat je aan alles voelt dat je moet stoppen.

En ik bedoel dit niet als: “zie mij lekker tof en druk zijn”. Want ik heb namelijk vaak het gevoel dat, hoe drukker je bent hoe interessanter je wordt gevonden. Of gevonden wilt worden? Het is blijkbaar raar als je een heel weekend niks bijzonders hebt gedaan. Nou ik zeg het je, ik ga heel veel weekenden niks bijzonders doen. En ik hoop dat jij dat ook doet!

En hoe zit dat bij jou? Kun jij evenveel gas geven als op de rem trappen? Kun jij je vervelen? Gewoon niksen en je gedachten laten gaan? Ik ga de aankomende tijd meer niksen en niet alleen in de weekenden.

 

Geen mobiel, minder to-do’s, geen tv. Doe je mee?