Als wij een camping opkomen zien we vaak wel een paar dingen die ons niet helemaal bevallen. “Weten we zeker dat we het hier leuk gaan hebben, of kijken we nog even verder? Want op deze plek hebben we weinig privacy, of weinig speelplek voor Deen”.
Maar als we dan toch voor dat ene plekje gaan zijn we snel daarna gruwelijk tevreden.
“Oh mooi plekkie hé, en wat een uitzicht en voor een top prijsje.. wat een geluk”.
Op een camping waar wij afgelopen week stonden wou ik direct weer wegrijden, tot we het toch een kans gaven. Uiteindelijk hebben we er 5 nachten dik tevreden gestaan. De dingen die op t eerste oog niks leken, waren toch niet meer zo belangrijk toen de keuze was gemaakt.
Onze hersenen werken op zo’n manier dat je content wordt met de keuze die je maakt. En zeker als je niet meer terug kunt komen op je keuze. Dan proberen je hersenen er gewoon wat van te maken!
En wat blijkt; wij mensen zijn meer tevreden met een aankoop die je niet kunt ruilen, dan met een aankoop die je wel kunt ruilen. Dus wanneer je niet meer terug kunt na je gemaakte keuze, blijk je dus meer tevreden te zijn met je keuze! Mooi dat dit zo werkt toch? Je kunt het zien als een soort zelfbescherming. Ik vind het een hele handige! En het maakt dat ik het minder lastig vind om keuzes te maken.
Dus niet blijven wikken en wegen, gewoon gaan met die banaan. Je wordt wel content met je keuze!